Whisky gathering – 03 juli 2018

Whisky gathering – 03 juli 2018

Weer een warme avond aan het begin van die hete zomer van 2018.

Terwijl onze Rode Duivels het beste van zichzelf geven in Rusland, hebben wij een gathering gepland met de CaskAid-library, een reeks amuses met bijpassende whisky en een Schots geïnspireerde BBQ. Tegen een uur of zes zorgt de Oklahoma van Siegfried (de grill-man van vanavond) er voor dat de omgevingstemperatuur niet onmiddellijk onder de 30 graden zal zakken.

Terwijl de CaskSelectors langzaamaan komen binnengedruppeld, zorgen Frederik en Rik voor de afwerking en service van de hapjes, Maarten zorgt voor de juiste ‘accompanying whisky’.

BBQ1

 • Kerstomaat, mozarella, basilicum, zoute amandel
 • Limoen, grof zout, zalm, wasabi-naise, zwarte sesam
 • Watermeloen, feta, pistache/pompoenzaad, munt
 • Gazpacho, geitenkaas, tijm, gedroogde ham, pinda
 • Komkommer/granny smith/dille, crème van mierikswortel, blauwe bes, pumpernickel, makreel

Naast de culinaire geneugten, staat er ook nog werk op het programma. Er moet een reeks van 12 stalen geproefd, gewikt en gewogen, en vooral gerankt worden. We hopen hieruit enkele nieuwe bottlingen voor het najaar te selecteren.

De Oklahoma heeft in tussentijd een mooi stuk zalm staan roken, dat als voorgerecht gepresenteerd wordt met een risotto, terwijl de worsten en finaal de Black Angus burger zich voorbereiden op de ideale cuisson om straks tussen een broodje te gaan liggen.

BBQ2

 

 • Vers gerookte zalm met saffraan risottoBBQ3
 • Worstenbroodje met zoetzure groenten
 • Black Agnus burger

Philippe heeft ook de lang-beloofde zwarte CaskAid polo bij, die vandaag gepast en besteld kan worden: ook al werd de kleur finaal vastgelegd op zwart (hopelijk ook nog zwart na enkele wasbeurten), de discussie over welk logo waar en hoe groot, is nog niet beslecht. Daarnaast presenteert Eric nog drie Signatory bottlings, die geproefd, goedgekeurd en gekocht kunnen worden.

WP_20180703_18_32_59_Pro (002.1)

Er wordt afgerond met espresso, ristretto, cappucino en de CaskAid library voorziet de juiste drams voor het afsluiten van weer een gezellige, geslaagde avond: whisky is best tasted and shared with friends.

BBQ4

Blogpost geschreven door Rik

Voorstelling nieuwe flessen, aan zee

Een gezellige bende Cask Selectors werd in het weekend van 23-25 februari uitgenodigd in de multi-familie woonst van onze voorzitter in het verre Oostduinkerke. Naast de uitstekende echt Schotse maaltijd (haggis, of wat had je gedacht) en een bezoek aan een Franse whisky stoker (meer info in een andere blog), was dit ook de gelegenheid om de ‘fles inbreng’ van 2018 te laten keuren op de eerste avond. 

Ondanks het feit dat we ‘slechts’ met 12 waren, kwamen er 16 flessen op tafel die elk een verhaal verdienden.

Whisky flessen deel 2 Whisky flessen deel 1

De volgorde van voorstelling werd bepaald door de leeftijd … van de aanwezigen, waarbij de jongste mocht beginnen …

Whisky 03Whisky 01Whisky 02 

Een Islay met een raadsel, een Ledaig selectie Jurgen Vromans en een Glenlossie van 20y oud meegenomen van het festival van Spa om mee te beginnen.

Whisky 04 en 05 Whisky 06 Whisky 07

Iemand die niet kon kiezen tussen Tomatin 2005 en 2006, een Inchgower van een goede kameraad en een Mortlach uit het zustervat van die uit Tine’s Stoof.

Whisky 10 Whisky 09 Whisky 11

Jan met een onvervalste Franse smaak, de Tomatin die opnieuw opduikt, en een Diageo Director’s Cut die losgepeuterd werd van een secretaresse.

Whisky 12

En dan iets onvervalst echt, en zo schoon: onze aller eigenste Bob’s cut, met alle 14 whisky’s die CaskAid al mocht uitbrengen tot 1 onvervalste smaakbom gemengd door master distiller Bob (en familie).

Whisky 13 Whisky 14 Whisky 15

Niet dat de rest er tegen moet afleggen: een allerlekkerste Aberlour 16y op sherry, een Cadenhead living cask Islay, en zelfs een fles G&M Macallan meegestuurd door Rudi (die er niet bij kon zijn).

Wel, we kijken alvast uit naar de algemene vergadering volgende week om de rest van het lekkers te ontdekken …

 

 

… botteling 15

Alweer 4 maand later, alweer 3 bottelingen verder… Dit is geen tempo dat we lang gaan kunnen volhouden maar tegen sommige pareltjes, zoals een 8 jaar oude Bladnoch, een 10 jaar oude Ledaig en een 9 jaar oude Coal Ila kun je gewoon geen nee zeggen (of wij toch niet in ieder geval…). De 21ste fles van onze 14de botteling, de Ledaig, is trouwens onze 1000ste fles dus we zouden bij deze ook van de gelegenheid willen gebruik maken om iedereen die ons heeft geholpen dit te realiseren expliciet te bedanken. CaskAid is ontstaan uit een gedeelde passie voor whisky en het feit dat we op een periode van minder dan 3 jaar 15 bottelingen en meer dan 1000 flessen hebben kunnen uitbrengen bevestigt alleen maar dat we al vele ‘kindred spirits’ hebben kunnen bereiken met ons verhaal. Onze filosofie is altijd geweest dat whisky iets is om samen van te genieten en zoals ook duidelijk is uit een beperkte selectie van de foto’s die afgelopen maanden werden genomen op verschillende CaskAid events weten jullie dit ten zeerste te appreciëren. Naast verschillende privé tastings was CaskAid onder meer aanwezig op de herfst degustatie van ‘Dulst, wijn met advies’, werd er een tasting georganiseerd bij ‘Gust, wijnen en meer’, bood Vinotheca een whisky & kaas pairing ervaring aan en werd er voor de eerste keer een whisky-café georganiseerd. Omwille van het grote succes afgelopen jaren lanceerden we ook een nieuwe versie van het whisky-chocolade geschenkdoosje waar we ook dit jaar weer 3 interessante staaltjes whisky in aanbieden (meer informatie elders op deze site). Ideaal voor de eindejaarsperiode maar ook daarna zullen deze nog beschikbaar blijven dus aarzel niet om contact met ons op te nemen moest je interesse hebben!


CaskAidDecember

Status update

Het is al weer even stil geweest op de website maar dat betekent niet dat er niets meer is gebeurd binnen CaskAid sinds we de whisky-chocolade doosjes hebben voorbereid voor de verkoop. Allereerst was die verkoop ook afgelopen jaar weer een groot succes met een totaal aantal verkochte doosjes boven de 900 stuks. Mede hierdoor hebben we ook in 2016 weer het mooie bedrag van 2.000€ kunnen schenken aan Bone4Kids om het onderzoek naar niet helende botdefecten te kunnen ondersteunen.

Terwijl de verkoop van onze 2 eerste volledige vaten (de Glen Moray en de Old Logie Kirk) nog steeds loopt werden er ondertussen 3 nieuwe flessen uitgebracht in beperkte oplage waaronder onze eerste Islay botteling. Deze brengen het totaal aantal bottelingen ondertussen al op 12 stuks wat we 2,5 jaar geleden absoluut niet hadden durven voorspellen. Daarnaast hebben we ook nog een aantal interessante vaten die rustig liggen te rijpen in Schotland. Van een aantal van die vaten hebben we ondertussen ook al eens staaltjes kunnen proeven en we kijken enorm uit naar wanneer we deze effectief op fles gaan zetten. Wat er exact allemaal aankomt houden we nog even een verrassing maar om toch al een paar tips te geven, er zit zeker een Islay whisky bij en ons allereerste vat is een geturfde Arran… Daarnaast is er ook een Tormore die we binnenkort gaan herverdelen over kleinere vaten om de whisky op verschillende manieren te finishen (hoe exact staat nog niet helemaal vast maar er wordt onder meer gedacht aan een sherry of porto en een geturfde finish).

CASKAID_bottling_poster-page-001

Nu, wat staat er de komende periode nog allemaal te gebeuren? Binnen de groep Cask Selectors zijn we met een hele reeks ‘experimenten’ bezig. Zo hebben we al een deel van de geturfde mout die we vorige keer hebben meegebracht uit Schotland gebruikt voor een proef-brouwsel voor het maken van een geturfd bier. Na de al zeer succesvolle kaas en whisky pairing wordt er nu ook gewerkt aan een heuse whisky menu (de foto hieronder geeft alvast een impressie van een eerste zeer geslaagde experimentele namiddag) en wordt er volop gewerkt aan de voorbereiding van de volgende trip naar Schotland. Daarnaast blijven we natuurlijk volop op zoek naar nieuwe vaten en flessen die een mooie aanvulling kunnen zijn voor menige whisky collectie en wordt er regelmatig tijd gemaakt om samen te genieten van de nodige drams uisge-beatha, the water of life.

Sláinte

Whisky menu

CaskAid “Whisky & Chocolate” doosjes vullen

CaskAid “Whisky & Chocolate” doosjes vullen

Verleden vrijdag kwam de club samen in ons “warehouse” omeen eerste deel van de eindejaars doosjes af te vullen. Er werd een lopende band klaargezet in het warehouse, om alle stadia van het afvulproces te vergemakkelijken:

picture1
14 Cask Selectors & Cask Friends kwamen samen om het werk aan te pakken, en dat vergt natuurlijk eerste een beetje organisatie:

picture2

En dan natuurlijk heel wat concentratie, zowel bij:

Het afvullen

whisky-chocolate-filling-5

Het afsluiten

whisky-chocolate-filling-6

De kwaliteitscontrole (inclusief poestbeurt)

whisky-chocolate-filling-7

En tenslotte het afvullen van de doosjes zelf

whisky-chocolate-filling-8

Het resultaat, een muur van afgevulde doosjes, afgevulde buisjes en geëtikeerde flessen, klaar voor de verkoop.

picture4

Ben je al geïnteresseerd ? Wend je dan tot één van de Cask Selectors of bezoek één van de winkels waar je de CaskAid doosjes kan vinden:

 • Delhaize in Heist-op-den-Berg
 • Angels Share in Leuven
 • Dranken Jeroen in Betekom
 • Vinotheca in Everberg

whisky-chocolate-2016

Blogpost met dank aan Philippe Verborgt, aangepast van de blog van Vinotheca. Originele blogpost via deze link.

Cask Selector Schotland trip 2016

schotland-1

Cask hugging at Strathearn Distillery

schotland-2

Being seduced by winking whisky bars like The Mash Tun

schotland-3

Distilling knowledge at Tomintoul

schotland-4

Canyoning at Cairngorms National Park

schotland-5

Exploring treasure caves at Gordon&McPhail

schotland-6

Wall climbing (Craigallachie)

schotland-8

Visiting National landmarks

schotland-9

Nature walks (Strathisla distillery)

schotland-10

Supporting the local produce and economy

schotland-11

And then home…

Met dank aan Cask Selector Joris Nijs

Een memorabele avond in juni – CaskFriend Tasting

Een memorabele avond in juni.

Ik had niet echt een goed idee van wat we mochten verwachten toen we met Jan Schrooten van CaskAid afspraken een avond te organiseren die we, weinig origineel, een “whisky tasting avond” noemden. Uiteindelijk kwamen 13 vrienden en geïnteresseerden opdagen voor wat achteraf een memorabele avond bleek te zijn.

De avond ving nog redelijk bescheiden aan met een toelichting van Jan waarbij we op een boeiende en bevattelijke manier de wereld van de Schotse whisky in al zijn facetten werden binnen geleid: Schotse plaatsjes als Campbeltown of Islay, geschiedenis van distillerijen, de kunst van het maken van whisky: soorten van granen, fermentatie, distillatie, veroudering, de verschillende stadia in het maken van whisky, soorten vaten, enz..

Met deze spoedcursus kwamen we beslagen op het “ijs” voor “the real thing”: tijd om te proeven. Jan had zijn best gedaan en de (of toch een groot deel van de) “bibiotheek” van CaskAid – meer dan 50 flessen! – stond ons op te wachten om alle variaties grondig uit te proberen en te vergelijken: van single malt tot blended, van 5 tot 28 jaar in vaten, al of niet sherry casks, van non-peated tot zwaar gepeate whisky. De termen vlogen ons rond oren maar vooral de hemelse smaken van (enkele) gekende whisky’s tot (een ruim assortiment) ongekende whisky’s drongen via ons gehemelte in neus en oren. Natuurlijk proefden we slechts minimale porties om toch zoveel mogelijk te kunnen proeven zonder dat onze geesten beneveld geraakten. Dit lukte aardig. En bij dat alles hielden we zeker de eerste twee geboden indachtig: nooit jamais never uitspuwen en nooit jamais never ijs toevoegen! Mijn uitdrukking aan het begin van deze alinea is dus zeker niet letterlijk te nemen…

Jan had de moeite gedaan om ons te verrassen met een aantal zorgvuldig uitgekozen kazen die zich goed lenen tot de combinatie met whisky waardoor het culinaire werd opgetild naar ongekend hoogten.

Het spreekt voor zich dat met het verstrijken van de avond de sfeer almaar gezelliger werd en als Stefan, die nog een jaar in St. Andrews had gewoond en gewerkt, de sfeer opvrolijkte met Schotse liederen, werd het pas echt een wonderlijke avond.

Bedankt Jan voor deze heerlijke ervaring. Ik kan het aan iedereen aanraden omdat het een event is dat alles brengt wat het leven mooi maakt : reisinformatie, lekker eten en drinken, boeiende informatie die op een aangename en bevattelijke manier wordt gebracht en tot inzichten brengt, en niet te vergeten gezelligheid en vriendschap. Dat je daarmee bovendien ook nog de goede werken steunt die CaskAid selecteert om dicht bij huis concrete noden te verhelpen, zoals Bone4Kids, maakt het pas helemaal af!

Dank Jan en veel succes gewenst met de VZW CaskAid, namens alle aanwezigen op die memorabele avond in juni.
John

IMG_5224 IMG_5229

Algemene vergadering en tasting Cask Selectors

Zoals bij elke VZW vindt er bij CaskAid ook elk jaar een algemene vergadering plaats maar CaskAid zou CaskAid niet zijn als het nuttige niet aan het aangename, en dus aan een glaasje whisky, werd gekoppeld. Gastheer van dienst Geert De Bolle ontving ons met open armen (en kelder) on ‘The Whiksy House’ te Affligem. Voor de algemene vergadering kon beginnen werd de uitgebreide verzameling van flessen, zowel de open flessen die konden geproefd worden als het ruime assortiment aan toch wel redelijk unieke flessen in de winkel, uitgebreid bewonderd en hier en daar werden alvast verlanglijstjes opgesteld voor later op de avond.
P1170740-min

P1170742-min

P1170743-min

De algemene vergadering werd snel en efficiënt afgewerkt en de vooruitzichten voor het komende jaar werden besproken. Voor zij die het zich al afvroegen, ja, als alles goed gaat komt er normaal een nieuwe editie van het geslaagde Whisky-chocolade concept (meer informatie daarover volgt later). En natuurlijk zal er ook weer voor nieuwe lekkere whisky worden gezorgd. Op dit moment zijn er nog steeds 3 van onze flessen ter beschikking (de Tomatin en de 2 blended malts) en we kunnen u alvast verklappen dat er nog eens 2 vaten zullen gebottled worden halverwege dit jaar. Verder is ondertussen ons 4de vat spirit aangekocht dus we hopen om over een aantal jaar ook hieruit een lekkere whisky te kunnen aanbieden en vanzelfsprekend zullen we de evolutie hiervan met interesse (en de nodige tussentijdse proefsessies) opvolgen. De zoektocht naar nieuwe vaten en flessen blijft ondertussen verder gaan en ook vanavond staat er weer een proef sessie van een aantal vaten op het programma.
P1170744-min

Tot zover dan het officiële deel van de agenda, op een locatie als deze konden de nodige whisky’s natuurlijk niet ontbreken en onder het vakkundig advies van onze gastheer vloeiden deze dan ook rijkelijk. Door deze keer geen tasting te organiseren met onze eigen library maar gebruik te maken van het ruime aanbod in ‘The Whisky House’ was er voor iedereen meer dan voldoende ongekende whisky’s om te ontdekken en ontdekkingen zijn er gedaan. Zowel interessante onafhankelijke bottelaars die voor een deel van ons nog niet gekend waren als een hele reeks unieke flessen die nog zeer moeilijk te vinden zijn werden met smaak geproefd. Meer als eens verdween er dan ook iemand bij het proeven van een nieuwe ontdekking even naar de winkel op zoek naar de fles in kwestie.
Tijdens de rit terug naar huis, onder de begeleiding van de weer zeer gerespecteerde BOB’s van dienst, konden we allemaal terug blikken op een geslaagde avond en was er voor velen van ons weer een nieuwe winkel waar we zeker nog eens terug naartoe gaan op het lijstje bij gekomen.

P1170745-min

P1170746-min

CaskAid Scotland trip, part 2

Day 2 on Scottish soil started off badly. Well, maybe badly isn’t the right term, but let’s say that some of us rather would have skipped the morning half of this day altogether, as heads were still a little sore of last night’s savoring. As a result, some of us did experience more troubles as usual getting out of the bed, and only the smells of strong coffee and sizzling bacon could lure them all the way to the breakfast table.

That being said, the day couldn’t have been nicer: squirrels & pheasants & an occasional rabbit on our front lawn, the sun breaking through the clouds, and an agenda to look forward to: today we are not only going to have dinner at the Glengoyne distillery, but first we’re stopping at Strathearn, Scotland’s recent addition to an already impressive list of distilleries (and probably the smallest of them).

2015_Scotland_Morning2 2015_Scotland_Morning1

So, breakfast behind us, our nose-counting revealed everyone was accounted for, we set out for the distillery. The lead car did have a GPS system fit for 4×4 cars and lead us over some rural roads (unfortunately, our cars weren’t 4×4), and managed to find the distillery in no time.

2015_Scotland_Strathearn8

We were welcomed by Tony Reeman-Clark, the owner, Stuart McMillan, the Distillery manager, and Zak Shenfield, the distiller (and at 22, recently named Young Distiller of the Year in the Scottish Craft Distillers Association Awards).

2015_Scotland_Strathearn-Tony 2015_Scotland_Strathearn-Stuart 2015_Scotland_Strathearn-Zack

We got ourselves a triple treat here, as you can see:

TREAT 1 – Full tasting of some excellent stuff

2015_Scotland_Strathearn9

The lads at Strathearn may not yet have whisky that has met the Scottish standards of selling it as whisky, but they have been busy nevertheless. They also make some excellent gin (one of which also got an award), and they have also built up some remarkable relationships with master distillers in the area, enabling them to put the hands on some rare and exquisite bottles. And (lucky) we got to taste them all: from the blank spirit right from the still, to some of the rarest whiskies found in the area, capping it with their own gins, drams were generously provided of each and every one of them.

2015_Scotland_Strathearn4

2015_Scotland_Strathearn5

2015_Scotland_Strathearn6

TREAT 2 – Distill a whisky

The entire group (in 2 teams, did I mention this is probably the smallest distillery in the world ?) was invited to help distill the next batch of spirits. While one team did some mashing:

2015_Scotland_Strathearn9

The other team helped decide on the cut:

20151024_Strathearn_010

Or filled the casks:

2015_Scotland_Strathearn7

TREAT 3 – Enjoy our own cask

CaskAid purchased a first cask at Strathearn some time ago, and this was the first occasion we all could get around it. Even if the whisky is not yet ready and won’t be for another couple of years, there is something in “owning” a cask which brings out the love in each of us whisky-afficicionados:

2015_Scotland_Strathearn3 2015_Scotland_Strathearn2 2015_Scotland_Strathearn1

Alas, even this fine morning (and early afternoon) had to come to an end, and some pranks aside we set sail once again to our mansion, preparing ourselves for another road trip, to dinner this time.

20151024_Strathearn_008sm

An unfortunate encounter with a rather sharp rock caused one of our cars to suffer a rather nasty tire puncture, and as the rental cars are not equipped with proper spare tires, we were delayed in coming to Glengoyne. Rather than rushing us through dinner, we decided to cut short on the whisky tour, visiting the main facilities and receiving a tour of the educational center only.

2015_Scotland_Glengoyne7 2015_Scotland_Glengoyne6 2015_Scotland_Glengoyne5

The education center also hosts a rather impressive cellar of aged casks, but as our master locksmith wasn’t able to pick the entry gate lock, we decided to go for pre-dinner drinks in the guest house.

2015_Scotland_Glengoyne4

20151024_Glengoyne_024 20151024_Glengoyne_025

The dinner would have been impressive to any standards, with a skilled chef preparing some food paired to several of the house whiskies. What made the evening memorable, is that the master distiller prepared us a special CaskAid bottle, a generous spirit indeed. Sláinte !

20151024_Glengoyne_026 20151024_Glengoyne_027 2015_Scotland_Glengoyne6

Oh yes, there was a day 3 as well, where we acted more the proper tourist, visiting both the William Wallace monument and the town of Edinburgh. The only item worth mentioning (other than having enjoyed a rather superb burger) is the whisky shop on the Royal Mile, laden with fine whiskies, but at rather sharp prices.

DSC00958

And yes, we did see the obligate piper and stood beside each of the obligate statues, but that’s another story.

CaskAid Scotland trip, part 1

Thursday October 22nd, a 13-strong delegation of CaskAid arrives on Scottish soil, travel-weary but looking forward to a long weekend of companionship but most of all discovering new whisky gems.

Our first evening (or night actually, as we reached our remote mansion past midnight) sets the tone, a couple of local pints and a good dose of “water of life” helps to put us in the mood & ensures a good first night of rest (for those lucky enough not being bothered by snoring companions).

2015_Scotland_Breakfast

Day 1 starts probably a lot earlier than some of us would have liked, although the copious breakfast makes up for those craving extra hours of sleep. Lunch is loaded in the cars, and our little caravan sets sail for Inverness, a 2 hour drive to the Highlands, where we are expected for a rather exclusive tour of the Tomatin distillery. The day is rainy & windy, a typical great day in this part of the world, and although the road is long and narrow, our spirits are lifted when we pile out of our cars and catch a whiff of a different kind of spirits awaiting us.

2015_Scotland_Tomatin1

Of course we get to see the making of the whisky (and who would pass on such opportunity, if only to learn of the differences which makes this distillery different from any others), but on top we went “all the way”:

 • taking a sip “straight from the tanks”

2015_Scotland_Tomatin42015_Scotland_Tomatin5

 • visited the inside of a mash vat

2015_Scotland_Tomatin2

 • were invited to visit the secrets of the production process, a rare treat
 • got our heads around (and for some of us, inside) some of the casks used for finishing these spirits (an Ardbeg cask especially drew our attention)

2015_Scotland_Tomatin3

 • visited the antiques collection, with casks spanning the full life of this distillery (or at least, as far as casks could be found back from each of those years)

2015_Scotland_Tomatin6

 • and finally got a tasting of 5 excellent spirits (6 for some of us who had the right amount of persuasion)

As people gathered their purchases (and in some minor cases, some of their wits), we climbed back into our vehicles and sped back to our mansion. A brief and unscheduled stop was done at Dalwhinnie, and albeit the settings were good & our moods lifted, no spirits were consumed nor bought (maybe because our posse was more on the lookout for the really unique finds, leaving the flasks in this shop for the busloads of tourists deposited on a daily basis).

2015_Scotland_Dalwhinnie3 2015_Scotland_Dalwhinnie2 2015_Scotland_Dalwhinnie1

All cars managed to get back in one piece, leaving plenty of time for a “real Scotsman’s meal” to be prepared: haggis freshly made by the local butcher with some roast veggies & potatoes, and a dram for those faint of heart.

2015_Scotland_Haggis1 2015_Scotland_Haggis2

To prove time can fly fast when you have good companions & some wee drinks, get a look at the clock:

2015_Scotland_Evening1 2015_Scotland_Evening2

Soon: day 2, a laboring day at Strathearn & a dinner at Glengoyne