Een memorabele avond in juni – CaskFriend Tasting

Een memorabele avond in juni.

Ik had niet echt een goed idee van wat we mochten verwachten toen we met Jan Schrooten van CaskAid afspraken een avond te organiseren die we, weinig origineel, een “whisky tasting avond” noemden. Uiteindelijk kwamen 13 vrienden en geïnteresseerden opdagen voor wat achteraf een memorabele avond bleek te zijn.

De avond ving nog redelijk bescheiden aan met een toelichting van Jan waarbij we op een boeiende en bevattelijke manier de wereld van de Schotse whisky in al zijn facetten werden binnen geleid: Schotse plaatsjes als Campbeltown of Islay, geschiedenis van distillerijen, de kunst van het maken van whisky: soorten van granen, fermentatie, distillatie, veroudering, de verschillende stadia in het maken van whisky, soorten vaten, enz..

Met deze spoedcursus kwamen we beslagen op het “ijs” voor “the real thing”: tijd om te proeven. Jan had zijn best gedaan en de (of toch een groot deel van de) “bibiotheek” van CaskAid – meer dan 50 flessen! – stond ons op te wachten om alle variaties grondig uit te proberen en te vergelijken: van single malt tot blended, van 5 tot 28 jaar in vaten, al of niet sherry casks, van non-peated tot zwaar gepeate whisky. De termen vlogen ons rond oren maar vooral de hemelse smaken van (enkele) gekende whisky’s tot (een ruim assortiment) ongekende whisky’s drongen via ons gehemelte in neus en oren. Natuurlijk proefden we slechts minimale porties om toch zoveel mogelijk te kunnen proeven zonder dat onze geesten beneveld geraakten. Dit lukte aardig. En bij dat alles hielden we zeker de eerste twee geboden indachtig: nooit jamais never uitspuwen en nooit jamais never ijs toevoegen! Mijn uitdrukking aan het begin van deze alinea is dus zeker niet letterlijk te nemen…

Jan had de moeite gedaan om ons te verrassen met een aantal zorgvuldig uitgekozen kazen die zich goed lenen tot de combinatie met whisky waardoor het culinaire werd opgetild naar ongekend hoogten.

Het spreekt voor zich dat met het verstrijken van de avond de sfeer almaar gezelliger werd en als Stefan, die nog een jaar in St. Andrews had gewoond en gewerkt, de sfeer opvrolijkte met Schotse liederen, werd het pas echt een wonderlijke avond.

Bedankt Jan voor deze heerlijke ervaring. Ik kan het aan iedereen aanraden omdat het een event is dat alles brengt wat het leven mooi maakt : reisinformatie, lekker eten en drinken, boeiende informatie die op een aangename en bevattelijke manier wordt gebracht en tot inzichten brengt, en niet te vergeten gezelligheid en vriendschap. Dat je daarmee bovendien ook nog de goede werken steunt die CaskAid selecteert om dicht bij huis concrete noden te verhelpen, zoals Bone4Kids, maakt het pas helemaal af!

Dank Jan en veel succes gewenst met de VZW CaskAid, namens alle aanwezigen op die memorabele avond in juni.
John

IMG_5224 IMG_5229