CaskAid Gathering – 30 Nov

Als VZW die uit ruim 20 kern-leden bestaat, kan je er simpelweg niet omheen, een aantal keer per jaar een vergadering houden, met uw leden, is een must.
We mochten een groot deel van onze Cask Selectors, een aantal Cask Friends en CaskAid-vrienden verwelkomen (het ziet er zelfs naar uit dat sommigen de opstap, naar Cask Selector overwegen).

Deze avond was er in ieder geval ook werk aan de winkel, met het vullen van de flesjes en de doosjes voor de nieuwe “blind boxes”.
Het concept van dit jaar is dat we verschillende flessen hebben klaargezet en ze hebben overgegoten in 5cl-flesjes. Daarna hebben we willekeurig telkens 3 verschillende whisky’s in de doosjes gelegd. M.a.w, ook wij kunnen niet op voorhand zeggen welke whisky’s er in de doosjes zal zitten die men koopt. Geen zorg, ieder flesje heeft wel een etiket met daarop alle nodige informatie. Wel hebben we onze geselecteerde flessen op voorhand onderverdeeld in 3 categorieën zodat elk doosje wel een evenwaardige ervaring kan bieden. Je zal er dus zeker een whisky uit de middenklasse als een iets exclusievere botteling in terug vinden. Het eerste flesje dat in elk van de doosjes zit, diegene die uit de eerste groep van flessen komt, zal sommigen misschien nog het meest verbazen. Soms is dit een standaard botteling maar in andere doosjes zijn dit stalen van vaten die we al dan niet hebben gekocht. Ook spirit stalen en jong gerijpt destillaat onder de 3 jaar zullen sommigen tegenkomen…
Vergeet ze zeker niet te bestellen via onze shop.
Bij dergelijke “werken” zijn er altijd voldoende vrijwilligers beschikbaar, en zoals Mr. Henri Ford in het verleden al bewezen heeft, is het opdelen van de opdracht in kleinere taken nog steeds de meest effectieve manier.
Zo’n “perfect draaiende machine” moet wel op tijd en stond geolied worden, regelmatig de kelen smeren is dus aan te raden. En vergeef ons als niet elk label altijd even recht hangt, ook dat smeren van de kelen is een zware opdracht…

Ingewijden weten dat onze Cask Selector, Philippe, een mooi ingerichte “man-cave / whisky-kelder” heeft, met tal van juweeltjes. Zelfde ingewijden weten ondertussen ook blindelings de weg te vinden naar voornoemde kelder :-), zeker nadat alle doosjes gevuld waren .
Komt daar nog bij dat Philippe de eerste is om flessen te tonen en te openen, met als gevolg dat we weer een aantal pareltjes hebben kunnen proeven. Nogmaals merci Philippe, en ne speciale dankuwel van mij, voor het openen van de Blair Athol (SMWS).

Terwijl sommigen onder ons al een paar uurtjes aanwezig waren en ondertussen de rest van de groep ook vervolledigd was, werd er stilletjes aan uitgekeken naar de versterking van de interne mens (en neen deze keer geen whisky maar food).
Voor deze Gathering had Philippe een foodtruck geregeld. Ze waren al een tijdje gearriveerd en volop bezig met de voorbereiding van een aantal Thaise specialiteiten. Het resultaat was een keuze uit 2 hapjes en 2 gerechten, allemaal stuk voor stuk een heerlijke combinatie van smaken.
Bedankt baan-siam.be.

En dan…
… dan is het tijd voor het ritueel van de avond, de powerpoint-presentatie en vergadering. Tijdens deze vergadering haalt onze voorzitter Jan even aan wat er het voorbije jaar allemaal gebeurt is en wat er de komende tijd zit aan te komen. Verder worden ook nieuwe ideeen besproken voor het komende jaar (jaja… er zijn weer heel wat mogelijkheden in het verschiet).
Foto uit het archief (yours truly was immers zo gepassioneerd de huidige powerpoint aan het volgen, dat hij er geen foto van genomen heeft )

Een andere belangrijke en traditionele bezigheid is het neuzen, proeven en scoren van de samples die werden opgestuurd.
Het is een weinig gekend weetje, dat we voor iedere botteling die we doen, een hele rist aan samples moeten verwerken om een kandidaat te vinden, waar we met zijn allen achter kunnen staan.

Resultaten noteren:

Uit deze noeste arbeid kwam er 1 mogelijke kandidaat naar boven. De nodige instanties zijn gecontacteerd en momenteel wachten we ongeduldig af of hij nog beschikbaar is.
Als het lukt kunnen we over een paar maanden weer een nieuwe botteling voorstellen. Hou onze website, shop of facebook-pagina zeker in de gaten.

De mensen die ons al eens bezochten op festivals, hebben dit waarschijnlijk al eens eerder gehoord. Aan de basis is CaskAid een groep whisky-vrienden, die elkaar gevonden hebben, binnen het kader van de VZW, bezig zijn met whisky onder vrienden met het goede doel steeds voor ogen.
Als zo een groep whisky-vrienden bij elkaar komt, wordt er na het officiele gebeuren natuurlijk ook gezellig bijgepraat. Wat mij betreft, is dit nu net een van de sterktes van onze VZW, vrienden onder elkaar.

Last but not least, wil ik wel even wat aandacht schenken aan het volgende.
Het lijkt misschien niet zo, maar op iedere gathering zijn de nodige Bob’s en designated drivers aanwezig, voor de meesten onder ons is dit geregeld via een onderlinge beurtrol of zelfs met taxi-dienst.
Indien nodig zijn de nodige driver-drams ook beschikbaar (lege flesjes die gevuld worden om achteraf te proeven), belangrijk is dat ook de Bob’s op zo’n avond meegenieten van de sfeer.

SLAINTE MHATH