CaskAid meets Tensu meets CaskAid

Voordat de COVID-19 maatregelen van kracht waren, meerbepaalld op 7 maart, had een groep van 8 CaskAid Cask Selectors de mogelijkheid kennis te maken met Wim van Tensu te Helchteren.
Tensu is Wim’s Speakeasy & Finest Spirits Boutique, gelegen in de kelder van zijn woning. Bij binnenkomst waren we onmiddellijk onder de indruk van de inrichting en simpelweg de hoeveelheid aan goddelijke dranken die aanwezig waren gin, armagnac, grappa, rum en als kers op de taart een mooie collectie aan whisky’s.

Tensu Speakeasy and shop

In tegenstelling tot wat gewoonlijk ons onderwerp is bij een tasting, zouden we deze avond geen whisky proeven, maar rum, allen geselecteerd door en onder begeleiding van Wim.

Rum Tasting @ Tensu

De line-up bestond uit 8 verschillende “rums”, de quotes staan er omdat er een vreemde eend in de bijt bleek te zitten, deze bestond uit een Armagnac die door een Belgische onafhankelijke bottelaar wat extra tijd op rum-vat heeft gekregen.

Rum-tasting Line-up Tensu

Ik spreek hierbij voor mezelf, maar als ik me rum voorstel, denk ik daarbij aan de traditioneel wat zoetere spirit met kaneelachtige invloeden, vloeibare alcoholische snoepjes bij wijze van spreken. Normaal gezien beschouw ik deze spirit, niet direct als my-cup-of-tea, maar als je niet open staat voor andere dingen, gaan er eigenlijk hopen pareltjes aan je voorbij.
Wim had blijkbaar al een vermoeden dat er misschien wel een aantal personen, dergelijke verwachtingen zouden hebben en maakte ook van in het begin duidelijk, om geduld te hebben, met de belofte dat we niet teleurgesteld zouden zijn.

“Follow the leader” dus, het werd al gauw duidelijk dat Wim ons eerlijke en mooie kwaliteitsproducten onder onze neus en in onze mond aanbood. Een zeer mooie intrede in de wereld van de rum.

Nozing, tasting and discussing.

Rum tasting impression

Alles deskundig begeleid door Wim, met een mooie hoeveelheid aan kennis, zelf-relativering en open voor ieder zijn mening, waarbij ons ook uitdrukkelijk gevraagd werd om  onze eerlijke mening te geven.
Belangrijk ook, met meer dan voldoende tijd voorzien om elk product rustig te neuzen, te proeven en te beoordelen.

Expert explanation and room for discussion

Al bij al een heel interessante, smakelijke en leerrijke ervaring, hoewel voor mij whisky de bovenhand zal blijven hebben.
Een andere traditie van CaskAid bij ieder bezoek of tasting geleid door iemand anders, is het voorstellen en laten proeven van sommige van onze whisky’s, waarbij we ook open staan voor anderen hun mening.
Ook Wim volgde deze traditie met plezier, terwijl we ook van onze kant wat keuzes maakten uit de samples die hij ter beschikking tussen zijn open bottles. 

After-tasting CaskAid whisky's
After-tasting with Wim

Een andere ongeschreven traditie is, dat we bij CaskAid nooit een winkel lijken te kunnen verlaten zonder de rekken wat leger te hebben gemaakt.
Ook deze traditie werd uiteraard deze avond in ere gehouden.
Rijker aan kennis, smaken en onze buit, verlieten we voldaan de gezellige speakeasy een eind na middernacht.

Until a next time.